Regulă în Timișoara: fațadele caselor vor avea culori unitare

detalii_cladiri_istorice_timisoara

Primăria Municipiului Timișoara a anunțat că avem un regulament local cu privire la culorile pe care proprietarii de case le pot alege pentru fațade.

Vă redăm mai jos câteva informații utile pe care administrația locală le-a făcut publice la finalul lunii ianuarie 2015. Ele sunt de folos pentru toți cei care au programat lucrări de construcție sau reabilitare a fațadelor sau intenționează pe viitor să facă investiții în acest sens.

„Dacă în majoritatea ţărilor europene cromatica este reglementată atât pentru zonele istorice protejate, cât şi pentru zonele de construcţii noi, în legislaţia românească nu există precizări concrete referitoare la game de culori permise şi, mai ales, interzise. În ultimii ani, oraşele româneşti au experimentat diverse scheme de colorare, alese în general de proprietari sau de arhitecți, fără a exista o abordare unitară, fie că vorbim de cazul reabilitărilor termice ale blocurilor, fie de intervenţii greșite asupra clădirilor istorice. Pentru a putea elimina neconcordanţele cromatice rezultate în urma acestei abordări şi chiar în unele cazuri a disconfortului vizual, este necesară elaborarea unui regulament cromatic. Culoarea este un element esenţial în percepţia vizuală, ea nu poate fi detaşată de material, lumină sau condiţii de mediu. Este, împreună cu volumetria, un factor generator al imaginii urbane. Culoarea este cel mai vizibil element component al faţadei, fiind primul element remarcat. Tocmai de aceea, gustul şi culoarea preferată ale proprietarului nu ar trebui să fie elementele predominante în alegerea culorii, ci armonia dintre culorile faţadei şi cele ale clădirilor învecinate trebuie să fie elementul hotărâtor. Primii paşi au fost făcuţi la Timişoara cu sprijinul experţilor germani din cadrul programul GTZ, când a fost elaborat Îndrumarul pentru intervenţiile asupra clădirilor din Cartierul Cetate şi din zonele istorice protejate din Timişoara care cuprinde recomandări pentru clădirile aflate în zonele istorice”, se arată în Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din municipiul Timișoara.

Citiți regulamentul aici!