Subiectul este de interes de câțiva ani. Sunt însă multe cazuri de beneficiari care au plătit ca să obțină avantajele generate de reabilitarea termică și cărora le-au fost înșelate așteptările.
Reabilitarea termică este recomandată pentru că scade necesarul de materie primă pentru încălzirea sau răcorirea unei locuințe. Ceea ce înseamnă, în primul rând, că scad costurile și crește gradul de confort al locatarilor prin micșorarea diferențelor de temperatură (de la zi la noapte și invers, de la vară la iarnă și invers).
Acest tip de lucrare de construcție presupune reparații, înlocuiri și chiar montări de sisteme de instalații noi. Cel mai frecvent sunt montate geamuri de tip termopan, sunt „căptușiți pereții exteriori”, este montat un acoperiș sau o structură cu funcții de izolare termică, este schimbată instalația de încălzire. Sunt cazuri în care proprietarii, fie că vorbim despre un bloc cu apartamente, fie despre o casă, preferă să-și instaleze și sisteme alternative de încălzire folosind energia solară. Cert este că la finalul lucrărilor de reabilitare termică scad facturile pentru încălzire iarna și pentru aer condiționat vara.
Totuși, sunt situații în care proprietarii plătesc pentru lucrări de reabilitare termică, dar nu fac economii. Se întâmplă asta pentru că au omis etape esențiale pentru o investiție pe termen lung.
În primul rând, e important să consultați un specialist care să vă spună ce lucrări vă sunt necesare. De cele mai multe ori, pentru că blocurile și casele din România sunt vechi de câteva zeci de ani, sunt recomandate lucrări complexe. Dacă nu sunt realizate toate aceste îmbunătățiri, atunci lucrarea respectivă intră în categoria reparații și nu reabilitare termică. În cazul blocurilor, proprietarii care își fac lucrări doar pe suprafața apartamentului vor avea rezultate mai mici, decât dacă întregul bloc ar fi reabilitat termic.
În concluzie, încercați să planificați o reabilitare completă a clădirii, iar pentru asta apelați la experți care vă pot recomanda cele mai bune soluții și pot urmări modul în care sunt făcute lucrările.
Leave a Reply