Un birou din Timișoara pentru softiști creativi

ezzo design si 24 home

Echipa Ezzo Design ne prezintă proiectul unui birou menit să ofere suport și confort unor softiști creativi din Timișoara.

“Știi senzația aia când vrei să fugi din birou și ai vrea să lucrezi într-o cafenea sau de pe o terasă? De la noi de la birou n-ai să mai vrei să fugi”, spun softiștii creativi de la [e-spres-oh].

[e-spres-oh] se vrea a fi un studio al creației, al relaxării, un brainstorming binevenit între softiștii cărora le-a fost destinat spațiul. Încă de la primul nivel ești ghidat de intrarea simbolică care ne anunță ce urmează să experimentăm în spatele „ușii” prin inscripția auto-ironică beware of geeks”. De îndată ce percepția ți-a smuls un zâmbet, te surprinzi descoperind ce se ascunde în spatele acestei uși: deși se vrea a fi un spațiu de birouri, atmosfera ce învăluie încăperea este una relaxată, încadrată în lemn și podele shabby-chic, curentul corpurilor de iluminat industriale, apoi ca un pretext al întregului spațiu: lemnul străpuns de holșuruburi ce dezvăluie identitatea celor trei etaje: o cafenea, birouri și un spațiu de lounge, toate sub aceeași cupolă, dar sub o altă dimensiune: [e-spres-oh].

Spațiul evoluează pe 3 niveluri – open office-ul, spațiul birourilor fabricate din vechi paleți industriali, încadrat în dreapta de sala de conferințe, a cărei gazdă este de fapt un mare ventilator industrial, a cărei funcționalitate s-a pierdut, având aici doar rol decorativ, și cel superior, destinat relaxării, comunicării și ședințelor, unde ferestrele mari, îndreptate spre nori, permit o avalanșă de lumină caldă.

Open space-ul atipic ce se desfășoară pe cel de-al doilea nivel, se diferențiază atât prin mobilierul realizat din paleți reciclați și structura industrială din lemn masiv în partea de sus a încăperii, deopotrivă cu mobilierul modernist, cât și prin dispunerea neregulată a acestuia în jurul unei zone centrale de reculegere, marcată prin prezența unor canapele, masive, din materiale naturale.

Sala de conferințe o definim ca fiind una restrânsă, dar totuși comodă și primitoare, și asta în ciuda faptului că pare să fi fost amenajată într-o fostă zonă tehnică, industrială, soluție adoptată și pentru maximizarea spațiului disponibil.

O dată ce pornești hotărât spre zona de lounge, adică cel de-al treilea nivel, respectiv mansardă, îți lovești privirea de un tavan oarecum năzdrăvan, în sensul că e de fapt unul atipic, o plasă uriașă pe post de hamac, chiar deasupra treptelor spiralate. Acum știi exact că următorul spațiu nu va fi unul pretențios și simți cum crește curiozitatea. Urcând, descoperi pe lateralul scării, corpuri de iluminat cu umbre aparente sub dimensiunea unor ventilatoare clasice. Corpurile de iluminat industrial-nepretențioase, mobilierul din materiale reciclate într-un stil neunitar, cu forme și culori aparent dezordonate, harta lumii vine să sublinieze ideea de „global awareness” prin aprecierea diversității și complexității mărimilor comprimate într-o singură entitate. Blatul din lemn masiv, corpuri de iluminat din răzătoare ce capătă aici o altă funcționalitate, patul din colțul mansardei, evident confecționat din vechi paleți, tabureții și mesele din vechi genți de voiaj, toate vin să sublinieze ideea de vintage într-un amestec firesc cu industrialul ca un nou curent în design.

[e-spres-oh] este genul de amprentă naturală ce rezonează prin materiale brute, nefinisate, din zona industrialului cu noi utilități date obiectelor, cu spectrul larg de culori și prezența lemnului și particularitatea designer-ului.

Furniture and decorative objects made by Paul Hetzl

Art work interventions – Flaviu Roua

Photography by Andi Popescu