Tendinţele anului 2015 în amenajări interioare

ceramica hexagonala 2

Plăci de ceramică la dimensiuni XXL, desene random, plăci cu efect de parchet, obiecte sanitare free-standing sau vană în dormitor – sunt noile inovații ale designului de interior. Despre inovație, avangardism și creativitate am aflat mai multe de la specialiștii Tempini. Pentru că în Timișoara trendurile vin din showroomul de pe Calea Aradului, directorul firmei Tempini Romania ne-a invitat să tragem cu ochiul asupra tendințelor anului 2015.

poza

Interviu cu Gigi Nacev, director Tempini România

Cine stabilește noile tendințe în designul de interior?
Într-adevăr, și în cazul amenajărilor interioare există un trend.  Așa cum în modă există un manual pentru designeri în care sunt consemnate viitoarele tendințe, manual după care aceștia își lansează colecțiile, putem vorbi și în domeniul ceramicii și obiectelor sanitare de o voce care dă tonul, sau de o oră exactă.
Ca în fiecare an, târgul de ceramică și obiecte sanitare la Cersaie de la Bologna exprimă această voce. Este unul dintre cele mai importante evenimente care reunește designeri din Europa, dar și din SUA.

Ați participat la acest târg. Ce oferă anul viitor în domeniul amenajărilor interioare?
Anul viitor se poartă ceramica hexagonală. Este noua tendință. Iar cel mai impresionant lucru sunt dimenisiunile prezentate la Cersaie. Au apărut plăci gigantice de 1,6 X 3,2 m. Revin în tendințe plăcile cu desene random. Cei de la Cerim au fost deschizători de drum în anul 2013 cu acest curent, iar anul acesta îl regăsim la majoritatea producătorilor.
De altfel, ceramica cu efect de lemn, lansată acum 3 ani, rămâne regina balului. Performanțele acestei ceramice se îmbunătățesc de la an la an, astfel încât în 2015 chiar și ochiul specialistului va întâmpina probleme în a recunoaște adevărata substanță a materialului.
Plăcile cu grosimea de 2 cm s-au regăsit în cazul multor furnizori prezenți la târgul Cersaie, fapt care se răsfrânge și asupra prețurilor, acestea devenind mai accesibile acum. Prevăd o explozie a vânzărilor pe acest segment.

Care este noua modă în ceea ce privește obiectele sanitare?
În cazul obiectelor sanitare se menține trendul de obiecte free-standing. De asemenea, vănile care pot fi așezate în dormitor sau chiuvete care se așează direct pe pardoseală, cu dimensiunile pereților cât mai fini. Sunt foarte interesante și obiectele de autor, cum ar fi colecția semnată Philippe Starck de la Duravit sau colecțiile semnate Cappellini de la Flaminia, motiv pentru care l-am invitat pe designerul Cappellini  în showroom-ul Tempini pentru a ține o prezentare despre aceste modele creative.

Bologna nu este foarte aproape. V-ați gândit să oferiți românilor, și în special timișorenilor, acces la ultimele tendințe?
Sigur că da. Întotdeauna.  Dintre  producătorii care au prezentat astfel de plăci îi regăsim și la  noi în showroom, grupul Florim. Dacă anul trecut ne mândream cu placa de 1,2x3m de la seria Industrial, noua dimensiune 1,6×3,2m se poate regăsi și la plăcile de marmură din seria Alabastri. De asemenea, colecția Memory de la Cerim unde regăsim desenele random decorează unul dintre ambientele din Show Room-ul nostru.

Sunt românii în trend cu moda amenajărilor interioare?
Da, sunt.  Lucrez de 5 ani la Tempini și observ că tot mai mulți clienți se interesează despre ultimele tendințe și chiar apelează la  designeri specializați în domeniul amenajărilor. Am fost bucuros să reîntâlnesc o mare parte dintre designerii cu care lucrăm la târgul de la Bologna.

Dacă românii sunt în pas cu tendințele privind amenajările interioare, care din casele pe care le-ați văzut în țara noastră v-au impresionat cel mai mult?
În România sunt trei case care m-au impresionat. Prima a fost în București, amenajată într-un stil modern de Tempini, cu mozaic Sicis, alta în Timișoara, o casă privată amenajată acum mai bine de 20 de ani cu bun-gust unde am observat boiserii de lemn, în stil clasic, iar a treia este tot în Timişoara, o casă în stil futurist atât în interior, cât şi la exterior.

Alte articole despre Tempini:

Robinet care consumă cu 90% mai puțină apă

Cum să-ţi alegi eficient gresia şi faianţa pentru casă

Compania Tempini lansează Tempini Family